Mat

att skala några äpplen.

Såhär på hösten är det nog många som har förråden fulla av äppelträdens skörd. Själv hade jag några äpplen liggandes i kylskåpet och tog tillfället i akt att göra min favoritäppelpaj. Denna gången bytte jag några äpplen mot ett par päron och pudrade kanel och kardemumma över frukten innan jag fördelade smeten på toppen. Riktigt gott!
 
 
Recept

6 äpplen 
150 g smör
3 dl havregryn
2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk
 
Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och skiva äpplena. Lägg i smord pajform.
Smält smöret i en kastrull. Dra från värmen. Tillsätt alla övriga ingredienser och blanda ordentligt.
Fördela smeten över äpplena.
Grädda i ugnen i ca 20-30 minuter, tills pajen är gyllenbrun och knäckig.
Servera med vaniljvisp eller glass.