Mat

att skala några äpplen.

Såhär på hösten är det nog många som har förråden fulla av äppelträdens skörd. Själv hade jag några äpplen liggandes i kylskåpet och tog tillfället i akt att göra min favoritäppelpaj. Denna gången bytte jag några äpplen mot ett par päron och pudrade kanel och kardemumma över frukten innan jag fördelade smeten på toppen. Riktigt gott!
 
 
Recept

6 äpplen 
150 g smör
3 dl havregryn
2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk
 
Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och skiva äpplena. Lägg i smord pajform.
Smält smöret i en kastrull. Dra från värmen. Tillsätt alla övriga ingredienser och blanda ordentligt.
Fördela smeten över äpplena.
Grädda i ugnen i ca 20-30 minuter, tills pajen är gyllenbrun och knäckig.
Servera med vaniljvisp eller glass.
 

att märka av vintertiden.

Visst märks det att vi har gått över till vintertid?
Helt plötsligt är man, om möjligt, ännu mer segstartad på morgonen när det är lite halvmörkt ute och efter att ha varit igång några timmar och mörkret lagt sej igen vid 3-4 tiden så tror man att det är kväll och undrar vart dagen har tagit vägen egentligen. Konstigt det där att man blir så påverkad av vädret och antalet soltimmar.
 
Imorse hade vi frost, det var 4 minusgrader under natten. I Norge har dom fått sin första snö. Och om några dagar är det november och sedan är det inte långt kvar till nytt år. 2015. Det är alltid lika ofattbart hur året kan gå så fort. 
 
Men än är det inte slut, november står och väntar och kalendern är faktiskt fullbokad med roliga saker. Vad det är får ni se under tiden, men jag kan avslöja att allt inte sker inom Sveriges gränser... 
 
På tal om vintertid förresten, jag är smått lycklig ändå för nu kommer alla mina ljus och ljushållare väl till pass när mörkret tränger sej på utanför. Vem vill inte ha en anledning att elda på ordentligt liksom?
 
 
 
2

Dag 11

Vi hade inga påhälsningar av björnar under natten, däremot var det tre tvättbjörnar som lekte runt vårt tält på morgonen!
 
 
 
På parkeringen mötte vi även två hjortar som roade sej med att gå runt och inspektera bilarna.
 
 
Då alla vattenfall var uttorkade så här sent på året (bäst tid för vattenfall är i maj) så ville vi få en fin utsikt över dom speciella bergen och naturen kring Yosemite Valley, så vi bestämde oss för att köra till Glacier Point.
 
 
 
Halvvägs uppför berget stannade vi vid Tunnel View, som ni ser nedan. Det var så vackert! På det högra berget ser ni att en del av kanten är svart, där brukar det rinna ett vattenfall. 
 
 
Och så kom vi slutligen upp till Glacier Point, 2199 möh. Och visst fick vi en fantastisk utsikt?
 
 
 
Berget som är kluvet heter Half Dome. När vi tittade med en kikare mot det så såg vi människor som var högst uppe på toppen. En la sej precis vid kanten...
För att få klättra upp dit så måste man ansöka om tillstånd och betala en summa till parken, men det hade jag velat göra någon gång. Förstå vilken känsla att stå där uppe?!
 
Vi fick nöja oss med standardutsikten för den här gången, och begav oss sedan ner för berget igen och åkte ut ur parken. Nu hade vi inga hotell bokade längre, så vi kunde åka dit vi kände för. Vi hade varit lite tveksamma om vi skulle besöka Redwood, men till slut bestämde vi oss för att åka dit. Så eftermiddagen blev en transportsträcka för oss, och vi hamnade i Red Bluff över natten. På vägen var vi med om det enda riktiga ovädret under resans gång. Det var som att köra in i en regnvägg. Helt plötsligt öste regnet ner och stundtals haglade det också. Det blev såklart snigelfart på motorvägen men efter en halvtimme kom vi ur ovädret. Och så slapp vi den tryckande luften som omgett oss under dagen.