Lite eftersnack om resan

Nu har ni fått följa vår resa i USA. Det var tre fantastiska veckor och vi är så nöjda! Självklart blir inte allt som man tänkt sej och det är svårt att planera upp en sådan här resa när man aldrig varit i landet innan. Men överlag tycker jag att vi lyckades bra! Jag tänkte skriva lite tips och lista några topp 3 som kan vara bra för er som ska bege er på en liknande resa.
 

Kartan gjorde jag i Google som har en tjänst där man kan skapa sin resrutt, märka ut intresseplatser, spara information som tex adresser och spara alltihop och ha det tillgängligt via sitt Gmail-konto. Helt gratis.
Tjänsten heter Maps Engine och finns här.
 
Flyg

Det ständiga dilemmat. Vi flög ju med Norwegian, dels för att det var direktflyg med bra tider och dels för att det var ett bra pris. För två personer med tillägg för mat, bagage och platsreservation betalade vi totalt 9934 kronor. Då vi bokade biljetterna i mitten på februari och vi flög den 15e september så kunde vi välja dom bästa platserna på flyget med extra benutrymme. Vi upplevde att dom bästa platserna är dom i mitten på planet vid nödutgångarna. På utresan satt vi i mitten bakom toaletterna och där trodde övriga passagerare att det var fri passage så det blev mycket spring. Vid nödutgången är det helt lugnt. 
 
Vi flög med den nya Dreamlinern som var väldigt modern, fräsch och allmänt rymlig. För oss med extra benutrymme fanns den privata skärmen i egen hållare som man kunde vinkla som man ville, det var skönt. Det var otroligt många filmer i utbudet, dock utan textning. Vi kunde beställa snacks och mat via skärmen och dra kortet direkt i den. Maten var väldigt god men till och med jag tyckte att det var ganska små portioner, dessutom var det långt uppehåll mellan måltiderna. Detta var nog det enda minuset. Samt att flyget var försenat då. Det verkar vara en chansning med Norwegian om man kommer i tid eller inte. Vi fick dock mat och hotell i kompensation och nu i efterhand har jag fått ersättning från banken.
 
Ett allmänt tips till alla som flyger såhär långt och har en planlagd roadtrip som oss: ta en extra dag på första hotellet. Det gjorde vi och tack vare det så behövde vi inte stressa till Grand Canyon direkt från flygplatsen, utan jag avbokade bara första natten och hade alltså en natt kvar att vila ut på. Guld värt! Dessutom är man alltid trött efter en lång flygresa och tidsomställningen, så ta det lugnt dom första dagarna.
 
Trots problemen med flygförseningen kanske vi testar Norwegian igen, just på grund av att allt annat var bra. Jag ångrar absolut inte att vi flög med dom!
 
Hyrbil/firma

Även bilen var bokad i förväg. Jag vill varmt rekommendera FOX, vi fick ett så bra bemötande hos dom i Los Angeles när vi var trötta och lite frustrerade efter problemen med utresan. Det finns en svensk kvinna som jobbar där, Karen. Hälsa från oss! Det var lite luddigt om mannen fick köra då han inte hade fyllt 21 än, och det är ju allmänt lite annorlunda regler samt mycket dyrare att hyra bil om man är under 25 år. På plats fick vi dock veta att han också fick köra, mot en avgift då såklart. Det ångrar vi inte heller, eftersom vi körde mer än 520 mil sammanlagt. Totalt betalade vi strax under 11 000 kronor, där själva bilen och en av oss förare ingick för 4500 kronor. Med försäkring på bilen och en extra ung förare blev det alltså nästan dubbelt så dyrt. 
 
Vi ville ha en allroundbil som skulle klara alla förhållanden och såklart ha mycket utrymme för den alltid så långe mannen. Vi fick till slut en Jeep Cherokee Sport 4x4 2014. Förutom en klen V6-motor med hela 9 växlar var bilen perfekt för oss två. Hade vi varit flera hade vi behövt åtminstonde Grand Cherokeen. I bagaget fick vi plats med 4 resväskor, vi klämde in en snowboard och i baksätet hade vi diverse kameror, väskor och kylbox. Den var rätt bränslesnål också vilket såklart är ett plus på långresor. Vi testade fyrdjulsdriften och körde genom vatten, djup sand mm och den klarade av det galant. Enda minuset var den riktigt klena motorn som ibland var uppe i 5000 varv under omkörning eller uppförsbackar. Hade den haft en V8-motor hade körupplevelsen säkert varit toppen.
 
 
Till slut vill jag tipsa om att hyra bil direkt via en hyrfirma som har sina egna bilar. Vi bokade först via economybookings.com som egentligen delar ut andra firmors bilar, detta gjorde vi för att dom hade bäst villkor för unga förare. Men flygförseningen krånglade till det onödigt och dom ville inte hålla vår bil osv. Detta löste dock FOX på plats. Så boka alltid direkt via en hyrfirma om ni vill slippa krångel.
 
Hotell och bokningar

Alla boenden i nationalparker bokade jag genom parkernas officiella hemsidor, tex Grand Canyon här.
Övriga boenden bokade jag till 90% genom Booking.com. Jag tycker att dom har bra priser och servicen är fantastisk! Ett hotell skulle ha sin pool avstängd under vår vistelse vilket vi fick mail om i god tid och kunde boka om. Och jag fick hjälp att boka av första hotellnatten trots att tiden för avbokning egentligen hade gått ut. Har man dessutom bokat flera hotell hos dom så får man diverse rabatter på kommande hotell.
 
Jag hade bokat ungefär halva resan i förväg med alla boenden. Efter det visade det sej att det skulle bli lite svårt att hitta boenden, då mycket var uppbokat när vi var på plats. Såklart finns det alltid någonstans att bo, men för vår del bokar vi gärna i förväg för att slippa ödsla tid på plats och leta efter hotell halva kvällen.
 
Ett tips är också att boka populära sevärdheter i förväg. Till exempel Alcatraz, diverse utflykter som vår jeeptur till Antelope Canyon osv. Det blir fullbokat snabbt och oftast blir det också billigare om man bokar online. 
 
Topp 3

Restauranger:
Texas de Brazil, Las Vegas
Ruby´s, Spectrum Irvine
Angel´s Restaurant, Mammoth Lakes
 
Boenden:
Holiday Haus, Mammoth Lakes
Nob Hill Hotel, San Francisco
Yavapai Lodge, Grand Canyon
 
Shopping:
Premium Outlets South, Las Vegas
Camarillo Outlets, Los Angeles
3rd Street Promenade, Santa Monica
 
Naturupplevelser:
Grand Canyon
Antelope Canyon
Redwood

Aktiviteter:
Universal Studios, Hollywood
Alcatraz, San Francisco
Stratosphere Tower, Las Vegas

Städer/platser:
Mammoth Lakes
Los Angeles
Solvang
 
Glöm inte att ha roligt på resan. Är man en enhörning så har man extra kul!
 
 
Det var allt från denna resa. Om ni har några frågor så svarar jag gärna! :)